Σωματικό θέατρο και Φωνή

 

‘Αφοσιωνόμαστε στην σημαντικότητα του να βρίσκουμε ευχαρίστηση* στη διαδικασία της εξερεύνησης, εξέλιξης και συνέπειας της δράσης’.  

Η Αλίκη Δουρμάζερ  βασίζει την διδασκαλία της στις αρχές του ‘Ensemble  Σωματικού θεάτρου’ σε συνδυασμό με την εξερεύνηση του  φωνητικού δυναμικού του performer ως ενεργητικό κομμάτι της εκφραστικής του υπόστασης

  • Πώς μπορούμε να είμαστε ‘ζωντανοί’ και ειλικρινείς την στιγμή της δράσης μας;
  • Να παρατηρήσουμε και να εξελίξουμε την λειτουργία του σώματος-μυαλού; 

Η πράξη του Σωματικού Θεάτρου ενεργοποιεί ταυτόχρονα την σύνδεση ‘σώμα – μυαλό’ (bodymind) του περφόρμερ σε μια  συνεχόμενη ροή αλληλεπίδρασης με όλα τα μέλη του ensemble.

Συνδυάζοντας πρακτικές Σωματικού θεάτρου και δομημένους αυτοσχεδιασμούς καλλιεργούμε την ζωντανή παρουσία του περφόρμερ στο‘εδώ και τώρα’ της δράσης με την ανακάλυψη των σωματικών του εργαλείων, την απελευθέρωση από την φόρμα, την ενεργοποίηση της ενστικτώδους επικοινωνίας και την προσοχή στην λεπτομέρεια της εκφραστικής διαδικασίας, την αναδιαμόρφωση της λειτουργικής σχέσης σώματος-μυαλού, στην κατανόηση της σχέσης ερεθίσματος-αντίδρασης.

Η Φωνητική πρακτική ενεργοποιεί την οργανική σύνδεση με του σώματος με την φωνή μας, της κίνησης με τον ήχο, την μεταφορά της εσωτερικής μας δόνησης σε εξωτερικό ηχητικό ερέθισμα. Προωθεί  μία συνεχής εσωτερική διάδραση μεταξύ ‘έσω’ και ‘έξω’ ερεθισμάτων προς την ελεύθερη ροή του ήχου στον χώρο.

Η κινησιολογική-φωνητική εξάσκηση επικεντρώνεται στα εξής:

  • άμεση σύνδεση, ενεργοποίηση σώματος – φωνής.
  • αβίαστη, ρευστή σωματική και φωνητική έκφραση με στόχο ένα ανοιχτό, άμεσο, χωρίς εμπόδια σώμα του περφόρμερ, ευαντιδραστικότητα.
  • κινησιολογικός  & φωνητικός αυτοσχεδιασμός σε ζευγάρια και γκρουπ.
  • παιχνίδι με τονικότητες, διαθέσεις, χρώματα και δημιουργία ηχο-εικόνων. 

Η εκπαίδευση αυτή απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, performer, χορευτές, σπουδαστές θεατρικών σχολών, εκπαιδευτικούς και σε όσους ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν ή να διευρύνουν το σωματικό και ηχητικό τους εκφραστικό δυναμικό.

Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να έχουν γνώσεις φωνητικής.

 Ημερομ. :  Σαβ. 16 – Κυρ. 17 Φεβρουαρίου 2013

 Ώρες:       2μμ.– 8μμ.                 

Χώρος : ‘Η Συμμορία του Ήλιου’, Δημοφώντος 134 -136, Άνω Πετράλωνα, Αθήνα.

τηλ. 6974828873

Info : www.symmoriatouiliou.gr

Για εγγραφές και οποιαδήποτε πληροφορία:   aliki.dourmazer@yahoo.gr         

www.physicaltheatre.gr