The Living Voice Project – Μέρος 3 Ερευνητικό Σεμινάριο Φωνητικού και Κινησιολογικού  Αυτοσχεδιασμού ‘Voice is the Body’ 

 

 

Στο 3ο μέρος του  ‘The Living Voice Project’ του Present Being Performer Laboratory  η Αλίκη Δουρμάζερ, μεταπτυχιακή εκπαιδεύτρια Σωματικού Θεάτρου και Φωνής, θα εισηγηθεί ένα 2μερο σεμινάριο πάνω στην δική της φωνητική προσέγγιση ‘Voice is the Body’ με κύριο άξονα την οργανική σύνδεση της φώνησης με την σωματικότητα και την κίνηση.

Φωνή, κίνηση, οργανικότητα, παλμός: με έμπνευση τις διδασκαλίες των Grotowski, Kristin Linklater και Chris Coe, στο σεμινάριο αυτό θα ανακαλύψουμε την οργανική σύνδεση της φωνής με το σώμα μας. Θα εξερευνήσουμε το εσωτερικό μας τοπίο, τους χώρους – ηχεία που φιλοξενούν την ηχητική δόνηση και πώς την μεταμορφώνουμε, θα συνδέσουμε τον ήχο με την κίνηση και θα συνεχίσουμε σε μία διαδρομή προς τον κινησιολογικο και ηχητικό αυτοσχεδιασμό, την αλληλεπιδραση κίνησης, παλμού και λόγου και θα φτασουμε μέχρι και το τραγούδισμα.

Η πορεία της έρευνάς μας στην φωνή – κίνηση περιλαμβάνει:
~ ανακάλυψη της φυσικής αναπνοής, πρακτικές αναπνοής και συνειδητότητας από την μέθοδο της K. Linklater και την παράδοση της Υoga.
~ Ολοκληρωμένο πρόγραμμα σωματικού & φωνητικού ζεστάματος.
~ ανακάλυψη και ενεργοποίηση των ηχείων μας σε σχέση με τις εσωτερικές σωματικές δομές και διεύρυνση των σωματικών ηχητικών δονήσεων. Το σώμα ως κανάλι ήχου.
~ Φωνητικός αυτοσχεδιασμός σε γκρουπ – η δομή και ελευθερία του φωνητικού αυτοσχεδιασμού – αυθορμητισμός & αμεσότητα.
~ Κίνηση και ήχος – πως το ένα επηρεάζει το άλλο – η φωνή μέσα από τους μυές, τα οστά, τις κλειδώσεις.
~ Κινησιολογική & φωνητική έρευνα – αυτοσχεδιασμός.
~ Φώνηση και φαντασία – ο ήχος που έχει σώμα.
~ Η φωνή ως λόγος – κίνηση και η δυναμική της λέξης.
~ Η απόλαυση και το μοίρασμα του ομαδικού τραγουδιού σε κύκλο.

 

 

 

[ The Living Voice Project ] 

 

Με πρωτοβουλία της Αλίκη Δουρμάζερ, καλλιτεχνική διευθύντρια του Present Being Performer Laboratory, θα διεξαχθεί σειρά 3 εντατικών σεμιναρίων με κοινό στόχο την προσέγγιση της εκπαίδευσης του performer σε πλήρη οργανική σύνδεση με το σώμα, την φωνή και την ενέργεια του, μέσα από αποκλειστικά βιωματικές πρακτικές και εκπαιδευτικούς δρόμους σωματικού θεάτρου, παραδοσιακού τραγουδιού, φωνητικού αυτοσχεδιασμού και τελετουργίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ [ ‘Τhe Living Voice Project’ ]

Σεμινάριο 1 : Δημήτρης Βάρκας 15-17 Δεκ. 2017 (ολοκληρώθηκε)
Σεμινάριο 2 : Άννα Παπαγιαννάκη 3 -4 Φεβ. 2018 (ολοκληρώθηκε)
Σεμινάριο 3 : Αλίκη Δουρμάζερ 10 – 11 Μαρτίου 2018

Σεμινάριο 3 Πρόγραμμα :
Σάββατο 10 Μαρτίου 12πμ. – 6μμ.
Κυριακη 11 Μαρτίου 10πμ. – 3μμ.

Χώρος : Θέατρο εΦ, Πτολεμαίων 29Α, 7ος ορ.

Κόστος 2μέρου (11 ώρες) : 60 ευρώ
50 ευρώ με έγκαιρη κατάθεση προκαταβολής μέχρι 28/2 & για τους μαθητές του Present Being Performer Laboratory.

Δηλώσεις συμμετοχής : presentbeinglab@gmail.com
Πληροφορίες τηλ. 6941666903
Οργάνωση : Present Being Performer Laboratory
Αλικη Δουρμάζερ

 

Το σεμινάριο απευθυνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, τραγουδιστές, περφόρμερ, χορευτές, σπουδαστές δραματικών και θεατρικών σχολών και φωνητικής, σε εκπαιδευτικούς και σε όσους ενδιαφέρονται να διευρύνουν το φωηνητικό και κινησιολογικό τους δυναμικό.

 

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1899066510315834/

 

Βιογραφικό εισηγητή
Η Αλίκη Δουρμάζερ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Είναι κάτοχος πτυχίου «Theatre Studies» με ειδικότητα στο Physical Theatre, University of Huddersfield, UK (1999) και πτυχίου Master in Arts (με Διάκριση) «Ensemble Physical Theatre: Training and Performance» University of Huddersfield, UK(2009). Έχει ειδική εκπαίδευση στο ψυχοσωματικό θέατρο από τον Phillip Zarrilli (UK & Wales) ,στο Ensemble Physical Theatre & Improvisation από τονJohn Britton (UK) και σε ‘Voice and the Body’ techniques από την Chris Coe (UK).
Συμμετείχε σε εντατικά εργαστήρια στην Αγγλία, Ουαλία, Γαλλία, Ελβετία και Ελλάδα : (Τεχνική Alexander) Dr.Don Weed, (Freeing the Voice) Chris Coe, (The Powerful Singer) Moira Smiley, (Kalarippayattu &Yoga -ψυχοσωματικές τεχνικές του ηθοποιού) Phillip Zarrilli, (Τελετουργικό Θέατρο Anthropocosmic Theatre – πρακτικές Μεξικού) Nicholas Nunez, (Commedia del’arte) Olly Crick, (Physical Theatre) Thomas Mettler , Richard Gough, (Ensemble Physical Training & Improvisation) John Britton ,Μ.Μαρμαρινός, Θ.Τερζοπουλος (Δελφοί), Σ.Μιχοπούλου, Σ. Γιαννάτου, Α. Στελλάτου (Θερινή Ακαδημία Εθνικού Θεάτρου), Δημήτρης Βάρκας (Song of the Goat, Πολωνία).

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του International DUENDE Ensemble (2010) με καλλιτεχνικό διευθυντή τον John Britton και με έδρα την Αγγλία. Έχει περιοδεύσει σε πολλά μέρη της Ελλάδας και Αγγλίας οργανώνοντας τα σεμινάρια ‘Ensemble Σωματικού Θεάτρου’ με τον John Britton και διδάσκοντας σε αυτά την δική τη φωνητική προσέγγιση ‘Voice is the Body’. Συμμετείχε στην συνεργασία των DUENDE με το Πανεπιστήμιο Huddersfield, Drama Course (UK) ως καθηγήτρια και σκηνοθέτης ‘Voice performance’ (2012-14).
Δίδαξε Φωνητική και Τραγούδι στο ‘The DUENDE School of Ensemble Physical Theatre’ και επιμελήθηκε τα τραγούδια των τελικών παραστάσεων (2015-17, Αθήνα).
Οι θεατρικές παραγωγές σωματικού θεάτρου – performances με την ομάδα DUENDE ήταν το ‘Τhe Shattering Man – Creative Development’, βασισμένο στο έργο Macbeth, Huddersfield, UK (Ιούνιος 2010 & 2013) και 7 παραστάσεις Αυτοσχεδιασμού ‘Collisions’ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη και Huddersfield (Αγγλία) (2012 – 2017).

Εργάζεται στο θεατρικό πεδίο από το 1999 ως performer και σκηνοθέτης Σωματικού θεάτρου σε σκηνές στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Κρήτη και Αγγλία, Ελβετία. Έχει σκηνοθετήσει και ερμηνεύσει παραστάσεις Σωματικού θεάτρου και Solo Performance σε Φεστιβάλ ( «Παραθίναλος», «Πεδίο Δράσης Κόδρα» – Θεσ/νίκη, ‘Huddersfield Drama Festival’ – Αγγλία), σε χώρους τέχνης («BoozeCooperativa», «GPoint», «Θέατρου του Ήλιου» «Χώρος 14η μέρα» – Αθήνα / «Θέατρο Παράθλαση», «Studio Κοιτώνες» Πεδίο Δράσης Κόδρα, Κέντρο Παραστατικών Τεχνών «Α4Μ», Πολυχώρος ‘Ενώ’, ‘Studio Vis Motrix’ (Κ. Γεράρδου), ‘Bensousan Han’ – Θεσ/νίκη / Studio ‘Oxo Nou’ – Χανιά).

Διδάσκει ανελλιπώς Τεχνικές Σωματικού Θεάτρου, Φωνής και Κινησιολογίας από το 1999 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λέσβο, Κρήτη, Κομοτηνή, Κύπρο και Αγγλία, Ιταλία, Ελβετία ,Ουγγαρία και ξεκινάει συνεργασία με την Ολλανδία. Συμμετείχε στα πλαίσια των workshop της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με την διδασκαλία της μεθόδου ‘Φωνή & Σώμα’.

Συνεργάστηκε με το ‘Esperimentoquadro’ και τον Gianguglielmo Calvi στην Πίζα της Ιταλίας σε σεμινάριο έρευνας και πειραματισμού ‘Ensemble Physical theatre and Cognitive Science of Art’ (2013) και ύπήρξε performer στο Residential performance project ‘Lines-K’ στην Γενεύη (2014).

H τελευταία της ερευνητική παράσταση ήταν η Solo Performance, πάνω στην Μήδεια του Ευριπίδη, ‘MEDuLA’ με live μουσική από τον Paolo Zebolino, με πρεμιέρα στην Γενεύη Ελβετία, ‘Catalyse’, (Απρίλιος 2014) η οποία συνεχίστηκε με παραστάσεις στην Θεσσαλονίκη, Studio Vis Motrix (Δεκ. 2014) με τον μουσικό Θανάση Γκαμαράζη και στην Αθήνα στο ‘OLVIO Θέατρο’ (Μαρ. 2015).

Ζει πλέον στην Θεσσαλονίκη, όπου το 2014 ίδρυσε το εβδομαδιαίο Εργαστήριο Εκπαίδευσης Σωματικού Θεάτρου, Αυτοσχεδιασμού & Performance ‘Present Being Performer Laboratory’, στο οποίο διδάσκει και σκηνοθετεί. Σκηνοθέτησε την περιπατητική παράσταση σωματικού θεάτρου ‘Το Σώμα της’ στο Bensousan Han, Θεσσαλονίκη ( Απρ. 2017) με το τμήμα Προχωρημένων του Εργαστηρίου.

Η τελευταία της σκηνοθετική δουλειά σε σύλληψη της ίδιας, ήταν το ‘Ουράνιον Λόγον’στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, μια μουσικοθεατρική site specific περιπατητική παράσταση σε καλλιτεχνική συνεργασία του ‘Present Being Ensemble’, των μουσικών Θανάση Γκαμαράζη και Κώστα Αναστασιάδη και τραγουδιστών. Συμμετείχε στο 2o Big Day του ΚΘΒΕ, αφιερωμενο στον Ρ. Β. Φασμπίντερ, με το σεμινάριο σωματικού θεάτρου ‘Η εξέλιξη του performer μέσα από το ‘μαζί’.